Balika Vadhu


Sadržaj epizoda:

Epizoda 1:
Mala Anandi jedna je od najbistrijih učenica u svojoj školi. Njene prijateljice Rani, Puli i Čampa žrtve su starih običaja dečjih brakova. Anandini roditelji još čekaju prosca za svoju kćerku. Iz susednog sela stiže Bajron Sing koji će Anandi isprositi za svoga sina. Anandina je sudbina sada u rukama Bajronove majke o kojoj zavisi hoće li se Anandi udati za njenog unuka.
 
Epizoda 2:
U susednom selu Džaitsaru Kaljani, majka Bajrona Singa, odobrava prošnju iako je ljuta na sina zato što je otišao isprositi nevestu za njenog unuka Jagdiđa a da nju pritom nije ništa pitao. Ona veruje da je Anandina slika koju je doneo Bajron Sing unela sreću u kuću jer su upravo saznali da će Vasant, najstariji sin u porodici, postati otac. Anandini roditelji ubrzo saznaju veselu vest i počinju se pripremati za svadbu. Anandi se dečje naivno veseli promeni i svima govori da je isprošena.
 
Epizoda 3:
Dok su pripreme za venčanje u punome jeku u oba doma, Anandina učiteljica Sandija ne može se pomiriti sa činjenicom da gubi najbolju učenicu i odlazi kod Anandinih roditeljima da ih odgovori od toga zločina – drevnoga indijskog običaja – sklapanja dečjih brakova. Ali Anandin otac Kahan i majka Bagati smatraju uvredom to što im učiteljica govori da ne smeju udati maloletnu kćerku i da je to protivzakonito. Anandi nedostaje škola u koju više ne ide otkad je isprošena.
 
Epizoda 4:
Anandi je uzbuđena zbog svadbene svečanosti. Za nju je sve to novo. Dobija novu odeću, poklone, odlazi u kupovinu. Za to vreme Sandija, odlučna u nameri da spreči venčanje, odlazi u policiju i prijavljuje zločin. Svatovi već kucaju na Anandina vrata kad se učiteljica vraća i pokušava razgovarati sa Bagati o venčanju njene kćerke.
 
Epizoda 5:
Dok se odvijaju svadbeni rituali i ceremonije, Sandija odlazi u policijsku stanicu i traži pomoć policije kako bi sprečila dečji brak. Ali šefa policije nema i ona ga nervozno traži kod kuće znajući da će, zakasni li, još jedan mladi život biti žrtvovan.
 
Epizoda 6:
Sandija napokon pronalazi šefa policije, ali ne kod kuće, nego na Anandinom venčanju. On je došao blagosloviti mladi par. Besna Sandija pokušava urazumiti obe porodice i prekinuti venčanje. Ali niko na nju ne obraća pažnju i ona je prisiljena obratiti se sudskim vlastima.
 
Epizoda 7:
Policija je uhapsila Sandiju i drže je u samici. Venčanje je održano i Anandi odvode u kuću u kojoj je smeštena rodbina njenog muža. Sandija uspe pobeći i odlazi sudiji prijaviti venčanje maloletnika. Tanedar je progoni i pokušava zaustaviti. Rani je kažnjena zato što je mirno gledala svadbu. Kaljani kritikuje Anandi zato što je plesala na svom venčanju i traži od Sumitre da je pošalje nazad roditeljima.
 
Epizoda 8:
Sandija odvodi sudiju u kuću Kahana Singa i optužuje roditelje da su protivzakonito udali maloletnu kćerku. Umeša se starešina sela koji tvrdi da sve to nije istina i da se učiteljica samo osvećuje seljacima jer su je prijavili zbog aljkava odnosa prema učenicima. Ali ona uzvraća da ima svedoke koji će potvrditi da je venčanje obavljeno, a jedan od svedoka jeste i sama Anandi.
 
Epizoda 9:
Sandija gubi pravnu bitku pred sudijom jer Anandi laže i tvrdi da se nije venčala, a Purušotam se ne pojavljuje. Anandi oseća grižnju savesti zato što je lagala pred učiteljicom. Seljaci odlučuju kazniti Sandiju i izbacuju njene kućne stvari kao i školsku opremu.
 
Epizoda 10:
Purišotam dolazi moliti za oproštaj.Jagdiš prijateljima pokazuje svadbene pite. Anandi je tužna, a stanovnici sela ne žele čak ni prodati ništa učiteljici. Zbog toga joj Anandi nosi hranu. Bajron dolazi u selo sa nakitom i novom odećom za Anandi. Ona sve to pokazuje Rani.
 
Epizoda 11:
Krišna pretuče Rani jer je obukla Anandinu odeću. Kaže Govindu da razgovara sa Anandinom svekrvom i svekrom o tome da je prime nazad. Ali oni su se već odlučili na razvod i svom sinu su našli novu nevestu. Rani očajna, jer nigde ne nalazi razumevanje i zaštitu pred goropadnom Krišnom odlazi iz sela. Krišna je optužuje da je pobegla sa ljubavnikom na sramotu porodice i sela, a to se može sprati samo krvlju.
 
Epizoda 12:
Dečaci koje je starešina poslao u potragu za Rani pronalaze njeno beživotno telo u obližnjem jezeru i sada svi shvataju da ona nije pobegla, nego da je počinila samoubistvo. Sandija sve optužuje da su Rani naterali u smrt i proročki tvrdi da će tako završiti i njihove kćeri koje premlade teraju u brak. Ali i ona priznaje poraz i shvata da ne može promeniti seoske običaje i tradiciju pa odluči otići iz sela. Anandi je tužna i pokuša je zaustaviti. U Bajronovoj je kući sve je spremno za darivanje deteta prema indijskim običajima. Na proslavu stiže i Anandi sa svojim roditeljima.
 
Epizoda 13:
Na Jamuninom darivanju deteta Kahan Sing upoznaje novu rodbinu svoje kćerke - Anandi je zapanjena bogatstvom koje ih okružuje. Tokom ceremonije Jamuna pada u nesvest i voze je hitno u bolnicu. U kritičnom je stanju i Kaljani kao glava kuće mora odlučiti hoće li lekari spašavati majku ili dete.
 
Epizoda 14:
Kaljani u bolnici odlučuje da Jamunu vrate kući gde će je ona lečiti narodnim lekovima i time odbacuje savremene medicinske metode. Porodica saznaje da je nasledila bogatstvo i imanje. Sumitra smatra da je Anandi zaslužna jer je svojim dolaskom u kuću unela sreću. Bagati se brine kako će Anandi preživeti u novom okružju i prilagoditi se muževoj porodici pa Kahan naglo odlučuje poništiti sklopljeni brak.
 
Epizoda 15:
Kad je Bagati videla skupocjenu ogrlicu koju je Anandi dobila u novom domu, odgovara muža od njegove namere. Prema indijskim običajima porodica mlade mora porodici mladoženje dati odeću. Ali Anandina porodica je siromašna i odeća je lošeg kvaliteta pa Bajron, da ih spasi sramote, kupuje drugu odeću i pokazuje je Kaljani. Kad Anandina posle pošalje odeću, Kalyani shvati da ju je sin prevario. Kaljani tera Jamunu da radi iako je trudna. Kalyani saznaje da je Bajron poklonio Anandi skupoceni nakit i besna je jer shvata da u porodici rade njoj iza leđa. Da poštedi muža od majčinog besa, Sumitra preuzima svu krivicu.
 
Epizoda 16:
Kaljani naredi da niko iz porodice ne sme posetiti Anandinu porodicu do gaune, svečanosti konzumacije braka. Bagati saznaje da Čampa izlazi sa seoskim momkom Lalanom i zabranjuje Anandi da se sa njom druži u strahu za ugled svoje kćerke.
 
Epizoda 17:
Bagati se brine za Anandin ugled, ali Kahan je uverava da joj druženje sa Čampom ne može nauditi zato što je Anandi već prošla sve važne sanskare – verske rituale bitne u životu Sika. Jamuna je dobila trudove i Bajron i Sumitra spremaju se da je odvedu u bolnicu. Ali stižu Kaljani i Vasant i zabranjuju to jer je to protiv porodičnih običajaa. Na kraju zovu Dai koja ustanovljuje komplikacije i tvrdi da će biti teško spasiti i majku i dete. Kaljani se odlučuje za unuka, ali njenom tvrdoglavošću dolazi do tragedije.
 
Epizoda 18:
Nakon Jamunine smrti cela porodica tuguje. Lekar dolazi kod Bajrona i kaže mu da je porodica kriva za smrt žene koja se udala u vrlo ranoj dobi kad još nije bila spremna za brak ni rađanje i savetuje mu da ne ponovi tu grešku sa svojom snahom. Bagati i Kahan su zabrinuti jeru Bajronovoj kući sve odluke donosi Kaljani, a ona se uopšte ne brine za snahe. Čampa pobegne sa Lalanom, a njena rodbina optuži Anandi da im je pomogla u begu.
 
Epizoda 19:
Svi grde Anandi i tvrde da je ona kriva za Čampin beg. Bagati, u strahu od besa seljana, zabranjuje Anandi da slobodno hoda selom i nagovara Kahana da Anandi što pre obavi ceremoniju gaune. Kahan to glatko odbija. Pratap sa porodicom dolazi Bajronu i traži dopuštenje za gaunu, ali Bajron odbija sve dok devojka ne navrši 18 godina. Pratapovi roditelji se slažu sa tom odlukom.
 
Epizoda 20:
Kaljani je ljuta na Bajrona jer se usprotivio njenoj odluci o gauni. Bagati i Kahan su srećni jer je Anandina rodbina kupila novu kuću. Istovremeno Bagati je tužna jer su oni veoma siromašni. Sumitra želi u novu kuću ući sa snahom, ali Bajron je podseća na svoju odluku o gauni. U Anandinom selu žene idu na ceremoniju dugog života svojih muževa. Stiže vest da je Pulin muž umro.